Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 25.)

Nezvykle střízlivý Fejk se v noci probudil a protože nemohl spát, dlouho a dlouho přemýšlel. Vůbec z toho neměl radost, protože přemýšlení si moc neoblíbil.

Až nad ránem zase usnul, ale tentokrát ve své posteli, na kterou se už těšil. Mlýn dobrý, ale neměl na nic náladu a neplánované koupání ve studené vodě, ještě se sádrou na noze, ho opravdu už dorazilo. Najednou se mu veškerá ta nepohoda, obavy, špína i chlast zajedly, doslova se mu zhnusily. Bylo to u něj jako s tím pohárem, který jednoho dne přeteče a je čas jej odložit.

Když se opět probudil, podíval se kolem sebe a věděl, že takhle nemůže. Nebál se už tolik, ale přesto se dobelhal ke skříni a našel vizitku, již dostal od té záhadné paní, která ho tak rozhodila ohledně blížícího se data. Díval se na ten kousek papíru s telefonním číslem, na kterém bylo napsáno jen:

Hana Zitová, OSOBNÍ KONZULTACE , Telefonická domluva předem nutná .

Vizitku chvíli držel v ruce a uvažoval, jestli jí skutečně chce zavolat. Zjistil, že ani nechce, ale musí. Šel si tedy pro mobil, sedl do křesla a rovnou vytočil její číslo.

Hana si právě chystala teplou snídani, což nedělala často, ale už dlouho neměla snídani na vidličku. Když zazvonil telefon, nečekala nic vážného, spíš jen obtěžování nějakými prodejci. Dlouho jí ale netrvalo, než jí došlo, kdo skutečně volá a na jakém základě. V tu chvíli věděla velice dobře, co provedla a cítila se velice nepříjemně.

Napadlo ji, že nejlepší by bylo říci pravdu a přiznat, že tím nic nemyslela a chtěla jen zaujmout jeho pozornost a vypadat zajímavě. Dělá to tolik lidí, chtěla prostě vypadat jako profesionálka, která něco ví a tím ho nalákat. Jenže zvyk spontánně se vylhat z potíží, byl silnější než ona a navíc by potřebovala být připravená a ona v této chvíli nebyla. Než si uvědomila, co dělá, řekla jen, že měla silný pocit, že se něco vážného v jeho životě stane a že bude mít velké rozhodování. Z toho důvodu mu na vizitku připsala datum. Více prý ale momentálně neví.

Fejk se ještě jednou zeptal, jestli neměla nějaké jasné tušení, že by se mu mohlo něco stát. Na to mu odpověděla, že ne, že to tak být vůbec nemusí a že se může jednat o vážnou volbu týkající se čehokoliv. Tím se jí podařilo celkem vybruslit, alespoň pro tuto chvíli. Fejk hovor hned poté ukončil, Hana však nevěděla, jestli je s její odpovědí spokojen, nebo naopak. Doufala však, že svou chybu alespoň trochu odčinila nebo zneutralizovala. Neměla ze své reakce radost, vyčítala si to, ale ještě stále jí nedošlo, co mohla Fejkovi způsobit.

Jemu se ale ulevilo, nejhorší očekávání se nenaplnilo a necítil ani důvod, jet se s ní poradit. On moc dobře věděl, že má před sebou rozhodování. Buďto se přizná šéfovi a policii, nebo se přizná šéfovi a pak se přizpůsobí tomu, co bude chtít šéf. Druhá možnost byla doufat, že se nic nezjistí. S nabouraným a údajně ukradeným autem by to možná i prošlo, to neví, ale padělaná razítka, která šéf našel, ohrožují i šéfa a není fér, aby ho vystavoval podobným problémům. Vlastně ho to úplně láká. Všechno říct a mít pokoj. Od rozhodování, tajení, pokračování lží. Stejně ty mizerný prachy prochlastal, dělal jen poskoka různým vychcánkům, kteří kradli po desetitisících a on jim k tomu dodával potřebné podklady do účetnictví. Už má všeho plné zuby. Když mu napaří paragrafy ohledně padělaných listin, kradená loga firem… ale když se přizná sám, třeba to nebude tak žhavý. Nejde jen o něj, šéf žádnej hajzl nebyl a není fér, namočit ho do průseru. Jenže soud? Vyšetřování? Co pak?

°°°°°°°°

Tetička nevydržela pátrat na internetu do pozdních nočních hodin, ale stejně to vypadalo jako marné počínání. Když hledala informace o léčitelích, kteří údajně pracují s energiemi, došla jen k závěru, že základ je pravdivý. Nebo spíš, že energie lze skutečně čerpat, ale i vybíjet či předávat. Překvapilo ji, jaký záhadný trend „reiki“ se mezi lidmi v posledních letech rozšířil. Vtipné jí připadalo, že jakýsi původní popularizátor měl prý při půstu halucinace, během nichž dostal klíč k léčení. Právě ona jezdila za léčitelkou do vedlejší vesnice, která se jmenovala Haluciny.

Že by tam lidé mívali halucinace? Jednalo se snad o nějaké zvláštní místo? Něco jako Haluzice na Moravě, kam se sjíždějí ti, kteří si s energiemi hrají? Narazila na zajímavé informace, ale stejně se jí to nelíbilo. Nevěřila, že jde o místa a brány do jiných dimenzí, ale spíše o schopnosti, které určití jedinci měli. Jenže, kdyby šlo jen o energie… nebylo možné oddělit jedno od druhého, jako celek se jí to prostě nezdálo. Ještě záhadnější bylo, že fanatická katolička využívá služeb něčeho, co je u křesťanů považované téměř za okultní praktiku. Tedy alespoň část křesťanstva dává od reiki ruce pryč. Jenže tetička nevěděla o metodě Anny nic více, jen to bylo také o energiích, takže daleko se v rozhodování nedostala.

Zatímco Líba se ráno nemohla probudit, protože ponocovala, Jana celá netrpělivá přiběhla za tetou a hned jí téměř šeptem říkala, že našla prášky, které tchýně zcela jistě vyrábí sama. Teta nechápala, jak může tchýně vyrábět prášky, ale Jana jí to hned ukázala. V kapse měla dva do sebe zabalené papíry, oba dva rozbalila a položila tetě na postel. V obou dvou byl stejný prášek, ale vlastně to byla jen umělá oválná tobolka skládající se ze dvou částí, které šly snadno rozpojit, což Jana hned udělala. Když obsah jedné tobolky vysypala, byl vidět na hrubo rozdrcený žlutý prášek. Když vysypala obsah tobolky druhé, byla vidět směs bílého jemného prachu a jakýchsi zelených kousků, které byly asi rozdrceným vnějším obalem nějaké tablety. A přestože byla teta chytrá, potřebovala pár vteřin na to, aby jí došlo, že tchýně do stejných tobolek drtí dva druhy prášků, ale nikdo to neví.

„Kde jsi je našla?“ podívala se na Janu, která byla velmi rozrušená, dokonce se jí třásly i ruce.

„Tenhle byl na tácu s prášky, které má k dispozici Renata Křížová. Dostala ho od tchýně, aby je dala panu Zoubkovi. Dává jí naráz prý maximálně dva. Fasuje vždycky pouze na jediný den. Jeden jsem zatím sebrala. A ten druhý měla u sebe tchýně. Má takovou krabičku na léky, ale úplně zvlášť má v šuplíku tyto prášky. Na lahvičku si dokonce napsala, že jsou to léky na bolest pro Josefa. Asi, aby na to nikdo nesahal, protože v lékárně má i jiné běžné prášky na bolest.“

„Takže si je vyrábí sama, v jedněch tobolkách je nějaká klasika proti bolesti a v druhých tobolkách možná jen nějaký vitamín nebo něco, co mu prostě nepomůže, když má bolesti a trpí,“ zrekapitulovala si teta.

„Svině, já jsem o sobě pořád pochybovala, že praštěná jsem já, ale ona je opravdu tak zlá, jak se mi jevila. Ještě jsem se nedávno svěřovala té kartářce, že na mě určitě vymýšlela různé pasti, ale sama jsem nevěděla, jestli nefantazíruju. To jí snad i zavolám, aby věděla, že tchýně je doopravdy blázen a totálně vyšinutej a nebezpečnej člověk.“

„Musím teď do těch Halucinací, nebo jak se to tam jmenuje. Počkej, až přijedu, budu přemýšlet, co s tím.“

Jana opatrně složila jeden papír a použila ho jako násypku k tomu, aby dostala rozdrcené prášky zpátky do tobolek. Když skončila, dala tobolky zpět do papírů a nervózně přecházela před koupelnou, ve které již byla tetička.

„To jí nesmí projít! Kdoví, co všechno dělá za našimi zády a co má v plánu. Ona nemá žádné hranice,“ řekla ještě tetičce a pak ji doprovodila k autu, které již čekalo u velkých kovaných vrat. Když teta odjela, Jana neudržela mohutný vnitřní přetlak a zavolala kartářce Haně, aby se ještě někomu svěřila. Řekla jí, že tchýně je psychopat, že týrá svého manžela a kdoví, co všechno má celkově na svědomí, protože týrala i své zaměstnance.

Hana nevěděla, co na to vše má říci, jen se účastně zeptala, jestli Jana nepotřebuje nějak pomoci, i když neměla představu, jak. Hovor však náhle ukončily, Jana totiž uviděla tchýni a potřebovala ihned přestat mluvit. Slíbila jen, že během dne zavolá a zavěsila. Vůbec netušila, že tchýně ji dobře slyšela a že přišla proto, aby nic dalšího nemohla do telefonu už povídat.

 

°°°°°°°°

Antonín Chytráček, příbuzný Adély, který se před krátkým časem nechal přejmenovat na Chytrolína, dostal ráno dopis od maminky Petra, kterému nedávno zachránil život, nebo mu spíš navrátil dech v okamžiku, kdy už mu odumíraly mozkové buňky šmahem. I když se s rodinou nestýkal, pozvali ho do Prahy na návštěvu. V případě, že prý nebude chtít přijet sám, vypraví se oni za ním, aby mu poděkovali za zásah, který byl schopen udělat pro záchranu života jejich syna.

Když nad tím Chytrolín přemýšlel, o jejich návštěvu moc velký zájem neměl. Nejraději by se setkal na neutrální půdě, odkud může vždycky odejít. Na druhou stranu, stále mu leželo v hlavě, že by měl zbytek rodiny seznámit s historií rodu, když už se ji náhodně dověděl. To, že jsou v rodině dvě rodové linie, nikdo z nich netušil, a dokonce nevěděli ani o tom, že jméno Chytráček není jejich původní. Rád by je s tím obeznámil, ať už si to pak zpracují jak chtějí, myslel si pro sebe.

Hned ráno se sešel s paní Magdou, neboť měli domluveno, že půjdou do lesa na houby, jelikož bylo stále nezvyklé teplo. Když jí řekl své novinky a že možná pojede do Prahy, ráda se k němu připojila, protože i ona měla v Praze nějaké zařizování. A tak se během chvilky dohodli, že hned druhý den pojedou spolu, ale až někdy po obědě, aby to všem vyhovovalo. Paní Magda se nabídla, že vezme své auto, protože Chytrolín žádné neměl a jí se vlakem harcovat nechtělo.

°°°°°°°°°

„Pojď se mnou, Jano!“ přikázala přísným, i když tichým hlasem tchýně. Jana najednou nevěděla, jak se zachovat. Nejraději by se s ní pohádala, ale vlastně to neuměla. Během okamžiku změkla a mechanicky poslechla, ačkoliv nevěděla, co jí tchýně chce. Vypadalo to ale na průšvih, protože zjevně Janu slyšela.

Napadalo jí, že ji tchýně zase vede dovnitř, aby se modlila za odpuštění jako dříve, ale něco bylo jinak. Adéla mlčela, rychle šla do vstupní chodby domu, ze které byla odbočka k její soukromé kanceláři. Jana se v chodbě zastavila, protože nevěděla, co dál. Tchýně ji však nenechala přemýšlet, ukázala rukou a řekla: “Pojď, musíme si vážně promluvit.“ A Jana ji následovala, i když měla strach, že něco se děje. Rozhodně věděla, že se jí dál nechce, ale neuměla se vzepřít.

Tchýně rychle prošla svou kanceláří, otevřela další dveře a provedla Janu skrz jinou malou místnost do své galerie. Tam hned zatočila doprava, ze stolu popadla špinavý provaz a okamžitě zaútočila na Janu, které nic takového nečekala. Než se nadála, provaz měla kolem krku a byla přišlápnutá k zemi tak, že sotva dýchala.

„Ty mi v cestě stát nebudeš! “ dýchavičně promluvila tchýně, která na Janu překlopila celkem těžký dubový stůl stojící hned vedle a provaz omotala okolo jedné z jeho noh, kdyby Jana chtěla bojovat. Ta ale neměla možnost, protože měla vyražený dech a nemohla dělat nic. Moment překvapení dával tchýni výhodu, kterou potřebovala a také ji hned využila. V kanceláři měla tašku s výbavičkou, kterou si koupila kvůli tomu perverzákovi, vyndala si jen pouta a pro jistotu vzala i roubík v podobě hnusné kuličky, který se upnul v místě úst pomocí třmínků jako u koně.

„A tady máš udidlo do huby, teď ani necekneš a budeš si odpykávat každé své křivé slovo, které jsi o mně šířila,“ zlostně zasyčela Adéla, která provaz za zády nahradila pouty a přikšírovala Janě na hlavu odporný postroj, který měl sloužit jako roubík. A protože stále hrozilo, že by Jana mohla nějak utéct, odvlekla ji k velkému kříži, který stál osamocený jako oltář u kratší zdi poměrně dlouhé místnosti a ke kříži ji pomocí provazu připoutala. Sice nebyla ukřižovaná, ale spoutané ruce za zády ji bolely a od kříže se pohnout nemohla.

Teprve, když Jana obtížným dýcháním srovnala deficit kyslíku a nadbytek kysličníku, rozhlédla se kolem sebe a pochopila, co si to Adéla z Německa objednala…

 


Large Visitor Map

 

Autor: Soňa Tomanová | středa 5.11.2014 22:08 | karma článku: 7,88 | přečteno: 312x
  • Další články autora

Soňa Tomanová

Ukázka současné německé arogance a uvažování nad námi chudšími sousedy

Kvůli migrantům se otevírá to, co jindy je schované za falešnými úsměvy a to nejen v Německu, ale i u nás. Zde je ukázka toho, jak probíhá emotivní diskuze přímo před televizními kamerami u našich sousedů.

17.10.2015 v 14:18 | Karma: 33,55 | Přečteno: 2300x | Politika

Soňa Tomanová

Jedná se o islamizaci Evropy? Další dílek mozaiky pro váhavé

Mnoho z nás je jako nevěřící Tomáš. Vidíme, ale popíráme, můžeme si na to téměř sáhnout, ale nejsme schopni se s tím vyrovnat a tak popíráme jak jen to jde.

18.9.2015 v 22:02 | Karma: 34,92 | Přečteno: 1249x | Společnost

Soňa Tomanová

Záznam z muslimské schůze

Video-materiál pro ty, kteří si chtějí ujasnit názor na extrémní a umírněné muslimy. Potřebujete ještě více? Pravděpodobně se dočkáme dalších důkazů.

16.9.2015 v 22:48 | Karma: 37,49 | Přečteno: 3341x | Společnost

Soňa Tomanová

"Já muslim" - poučné video o islámu v naší zemi.

Jedna a jedna jsou dvě. Kdo si chce spočítat, jaká je pravděpodobnost islamizace naší země, měl by se podívat na toto video. Jistě v něm najde zajímavé momenty, které mu napomohou k vybroušenějšímu názoru na věc.

19.1.2015 v 18:44 | Karma: 25,96 | Přečteno: 2046x | Společnost

Soňa Tomanová

Recenze audioknihy „Angličtina pro každého 1-6"

Autoři poslechového materiálu - Lucie Meisnerová a Roman Baroš /vydaného v roce 2005/, bezpochyby zamýšleli vytvořit kvalitní učební pomůcku, která by začátečníkům pomohla nejen v poslechu, ale i ve výslovnosti anglického jazyka. Jako věčný začátečník, řekla bych, že se jim záměr povedl.

12.1.2015 v 0:07 | Karma: 7,43 | Přečteno: 456x | Diskuse| Kultura

Soňa Tomanová

Válka "islámu" v číslech a datech. Velmi působívé video

O válce "islámu", která pouze pokračuje. Alarmující a zajímavý materiál od Billa Warnera o vývoji celé záležitosti

7.1.2015 v 17:22 | Karma: 26,31 | Přečteno: 3656x | Společnost

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou - konec příběhu

Naprosto dezorientovaná Adéla, doposud chladná, vychytralá, uštěpačná a mocichtivá uzurpátorka, schovávala se před ostatními v zákoutí dvora, protože se bála konfrontace.

11.11.2014 v 23:11 | Karma: 10,85 | Přečteno: 405x | Diskuse| Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 30.)

Adéla, která opět šmírovala u okna, uvědomila si najednou, že musí vyzvednout svoji vnučku od sousedky, kam ji před večerem narychlo odložila a pak na ni dočista zapomněla. Stejně tak manžel nebude spát pořád a dříve nebo později se probudí a bude chtít zapnout lampičku. Když to nepůjde, docela jistě vstane a začne šmejdit o berlích po domě, aby situaci vyřešil. Také na koně zapomněla, všechno je vykolejené a neví teď, co dřív.

10.11.2014 v 22:48 | Karma: 6,90 | Přečteno: 256x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 29.)

Před domem Zoubkových postávala kartářka Hana, několikrát už zazvonila, ale nedělo se vůbec nic. Jediné, co se stalo, po jednom zvonění se někde vzadu rozječel alarm, ale hned ztichl. Ani si nebyla jistá, jestli šlo skutečně o alarm, každopádně to hned zmlklo.

9.11.2014 v 22:13 | Karma: 7,13 | Přečteno: 216x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 28.)

Adéla chodila sem a tam, protože jí začalo docházet, že tohle zrovna nedomyslela. Nejraději by ji za trest sešvihala provazem, ale začala si uvědomovat, že Jana to možná nebude ochotna už snášet.

8.11.2014 v 22:57 | Karma: 7,07 | Přečteno: 212x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 27.)

Tchýně, která se předtím nutila ke klidu a dobrému slovu, vybuchla jako konzerva zkaženého odporného obsahu, jenž páchnul snad až do nebes. Vrátila se k Janě, telefon jí vyškubla a třískla s ním o zem. Hned poté vrazila Janě facku tak prudkou, až ji samotnou zabolela ruka v loketním kloubu.

7.11.2014 v 22:08 | Karma: 6,35 | Přečteno: 316x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 26.)

Jana, připoutaná k velkému kříži, zírala doslova jako na zjevení. Nalevo od ní, podél oken zatažených těžkými závěsy, stálo sedm velkých pláten na stojanech a naproti nim u zdi, sedm dalších. Zjevně se jednalo o „Křížovou cestu“, ačkoliv na poslední plátna již dobře neviděla.

6.11.2014 v 22:33 | Karma: 6,48 | Přečteno: 250x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 24.)

Jana se také nemohla dočkat večera, protože svoji část společného plánu splnila a s prvním připojením na internet si jistě poradí. Kdyby něco nešlo, má známého přímo ve vesnici, za kterým by mohla neprodleně zaběhnout.

4.11.2014 v 22:42 | Karma: 7,10 | Přečteno: 216x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 23.)

Léčitelka Anna propustila tetičku kolem dvanácté hodiny, otevřela jí dveře vedoucí do zahrady, ale teta se hned vrátila hlavním vchodem, protože na věšáku v předsíni zapomněla kabát. Jaké bylo její překvapení, když viděla, že povadlý a šedivý pan ministr se krásně vybarvil do růžova a energií jenom zářil. Nejdříve ji to překvapilo a málem mu spontánně pogratulovala, ale pak ji napadlo, že je velmi podivné, jak rychle se vrací život do něj a zároveň jak rychle životní energie uniká z ní. Neřekla ale nic, jen si to zapamatovala.

3.11.2014 v 22:02 | Karma: 7,12 | Přečteno: 320x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 22.)

Tetička nechtěla předstírat, že se zrovna odněkud vynořila, ale také nechtěla dát najevo, že vše slyšela. Napadlo ji, že by mohlo být výhodné, nechat Ficka-Filipa trochu napnutého, aby nevěděl na čem je a byl ochoten říci eventuálně více.

2.11.2014 v 22:06 | Karma: 7,00 | Přečteno: 192x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 21.)

Už třetí den Fejk pařil na mlýně, protože tam se ani nic jiného nedělalo. Jediná změna byla, že během paření mohl chytat ryby a to se může opravdu málokde, zejména, když je chytal v obýváku.

1.11.2014 v 23:18 | Karma: 5,88 | Přečteno: 205x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 20.)

Jana brzo ráno vstala, aby tetičce pomohla se vším a nebyla v žádných rozpacích ohledně ničeho, co ji mohlo v cizím prostředí potkat. Večer to bylo divné, tchýně jí nadirigovala věnovat se malé a ona najednou neměla kuráž jakkoli se jí stavět proti vůli. Navíc bylo potřeba zabalit věci Milanovi, protože brzo ráno odjížděl a sám by si zabalil sotva. Takže za tetičkou se večer opravdu jen mrkla a pro jistotu jí přinesla pár knížek, aby se nenudila.

31.10.2014 v 21:59 | Karma: 6,76 | Přečteno: 217x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 19.)

Hned po ránu začala Jana balit, protože byla neděle a na stěhování ideální čas. Co bylo ale důležitější, od zítra bude tetička dojíždět k záhadné léčitelce a to otevřelo dveře k nadějím, které teta i Jana nejspíš už zabouchly.

30.10.2014 v 22:52 | Karma: 6,86 | Přečteno: 239x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 18.)

Jana se ještě více rozvyprávěla o tchýni a čím více Hana věděla, tím záhadnější jí vše připadalo. Když vyložila karty s dotazem, zda-li má tetička nastoupit léčbu, vyšlo jí že ano, že situace dobře dopadne. Ale výklad nebyl zase jednoznačný, měla z toho všeho čím dál zamotanější hlavu, což se jí špatně přiznávalo. Hrála však roli poradkyně a tak se rozhodla pokračovat, i když měla značně nejistou půdu pod nohama.

29.10.2014 v 21:19 | Karma: 6,72 | Přečteno: 313x | Poezie a próza

Soňa Tomanová

Zahran "Vědma" za hranou (Zápis 17.)

Pan Baránek, i když se rozhodl přepít svou bolest, nebyl až tak trénovaný ve velkém prolévání a tak se mu k večeru chlastat už nechtělo. Poctivě se ráno snažil, ale přeci jen cítil klasickou kocovinu a tu přepíjel nerad. Nedalo se nic dělat, bude muset vystřízlivět a nebo se musí trefit do vlastní hlavy a ne do medvědů.

28.10.2014 v 21:54 | Karma: 5,53 | Přečteno: 210x | Poezie a próza
  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 723x
Knihu "Panika před úsvitem" je možné stáhnout zde Kdo nechce stahovat, může si přečíst třeba jen anotaci ke knize a hned má jasněji. ......................................................................................................... ... Další mé tvůrčí a podnikatelské aktivity je možné prohlédnout třeba na této stránce, kde prezentuji své ručně vyráběné výrobky... ...Ještě mám své stránky atelieru, které teprve zajíždím přírodní dekorace... .................a nakonec stránky, kam vkládám své články, videa, která mě baví a tak různě... spíše pro zábavu náhodných návštěvníků můj web ZDE